Tilblivelsen af den sorte messehagel

Susanne Knudstorp skriver:

"Sort er sorgens farve. Den sorte farve er knyttet til døden. Det er Langfredags farve. Jesus blev korsfæstet og døde. Han blev lagt i en grav og stenen blev væltet for. Nu hersker tavshed. Messehagelens tornekrans om korsets tegn, der er en smerte også i troens land."

Ved et besøg i Lyng Kirke den 19. april 2009 sammen med Kirsten Schmidt og Martha Haahr blev ideen til en sort messehagel født. Den kunne måske sys af aflagte præstekjoler.

Den 26. november 2009 skrev Judith Damgaard til Susanne Knudstorp:

Kære Susanne
Af og til har jeg jo snakket om den sorte messehagel, og efterhånden er den kommet nærmere op til overfladen. Altså, jeg har virkelig lyst til at komme i gang med den; ydermere skubber Erik jævnligt på og synes, at det kunne være rigtig spændende at følge processen. Du fortalte engang, at du havde en præstekjole, som kunne bruges, og nu er jeg jo spændt på, om den er nok til en halv messehagel, for Kirsten, præsten, som i foråret besøgte os og kirken, vil meget gerne levere den anden halvdel.
Må jeg på et tidspunkt låne din præstekjole og en messehagel, så jeg kan se, om der er nok stof, før jeg beder Kirsten om hendes andel?
Mange hilsner
Judith D.

Der blev fundet 3 gamle præstekjoler fra Lyng og Erritsø kirker: Susanne Knudstorps, Vagn Laursens og Johannes Kysters. To af kjolerne viste sig at have samme sorte farve og vævning og kunne bruges sammen. Den tredje var meget anderledes i stof, og kunne ikke sættes sammen med de øvrige. Ved opmålingen viste det sig, at der skulle bruges 4 præstekjoler i alt til én messehagel.

Kirsten Schmidt har skaffet yderligere 2 kjoler fra sit sogn, Brændekilde-Bellinge ved Odense Kjolerne har tilhørt Aksel Hansen og Uffe Kærup. Herudover skaffede Kirsten en tredje kjole, der har tilhørt Jeanne Vedø Søgaard, Dyrup sogn. Også her kunne to kjoler sættes sammen til én side af messehagelen, mens den tredje var for afvigende i den sorte farve og i vævning.

Fælles for alle kjolerne viste det sig formålstjenligt at anvende vrangsiden af stoffet.

Som for er der købt sort thaisilke. Der er indkøbt vlieseline til afstivning af stoffet samt vliesofix til brug ved fiksering af dekorationen inden den sys fast. Endelig er der købt sølvbånd til tittekant.

Søndag den 28. marts blev den færdige messehagel presset den sidste gang, og derefter afleveret til Lyng Kirke mandag. Arbejdet, der startede med ideen i april 2009, var således afsluttet. Se flere billeder af hvordan messehaglen blev til